Asztma

Az asztma a tüdő légútjainak betegsége

Nem mindenki allergiás, aki asztmás, és nem mindenki asztmás, aki allergiás.
Tény azonban, hogy a két tünetegyüttes sokszor együtt fordul elő. Az asztma a légutak hosszantartó (krónikus) gyulladásos betegsége, melynek következtében asztmás rohamok jelentkeznek. A köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járó epizódok főként éjszaka vagy kora reggel jelentkeznek. Ezen tünetek nem mindenkinél jelentkeznek egyszerre. Az enyhe asztmás tünetek általában gyakoribbak, amelyeket azonban kezelni kell annak érdekében, hogy elkerülhesse a súlyosabb tünetek kifejlődését. Gyermekekben a környezeti allergén mennyisége fontos kockázati tényező, de az asztma kialakulásában az allergén környezet speciális oki szerepe már nem egyértelmű. Kialakult allergiás asztmában ugyanakkor a lakáson belüli (atkák, csótány, állati szőrök, penészgombák, toll) és lakáson kívüli allergének (pollenek, penészgombák) fontos tényezők. Az asztma előfordulása vidéki környezetben élő gyermekek között kisebb, mint a városban felnövők között.

El kell távolítani mindent, ami rohamot provokálhat

Ilyen tényező lehet a pollenek, házipor, penészgomba-spórák, állati szőrök, éte-lek, kemikáliák, por, fertőzések: influenza, meghűlés, vírusok, melléküreggyulladások, fizikai aktivitás, hideg, hőmérsékletváltozás, dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése (aszpirin, ibuprofen, beta-blokkolók, stb.)

Másképpen kezeljük-e ha az asztma allergiához társul?

A két betegség hasonló jellegzetességei arra utalnak, hogy tüneteik hatással lehetnek egymásra. Ismert tény, hogy az asztmával együtt előforduló allergiás nátha gyengébb asztmakontrollt eredményez, ugyanakkor az allergiás nátha kezelése, tüneteinek visszaszorítása csökkenti az asztmás tüneteket. A leukotriének kulcsszerepet játszanak mind a felső, mind az alsó légutak gyulladásos folyamataiban. A leukotrién receptor-antagonisták mind az asztma, mind az allergiás nátha tüneteit egyszerre enyhíthetik.
• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
A gyógyszerek árát a www.drinfo.eum.hu oldalon megtalálhatja.
Az oldalon a gyógyszerek bruttó ára, továbbá tb-támogatás esetén
a támogatás összege és a támogatás összegével csökkentett fogyasztói ár, azaz a térítési díj is megtalálható. További információként feltüntették, hogy az adott gyógyszer adható-e eü. tér. köt. vagy eü. 100%-os támogatással, és hogy ilyenkor mennyi a beteg által fizetendő díj.
A www.drinfo.eum.hu rendszere nyilvántartja egy adott gyógyszer helyettesíthetőségét. Ezzel a szolgáltatással megtudhatja, hogy egy adott gyógyszert kiválasztva mely más gyógyszer(ek)ben van ugyanolyan és ugyanannyi hatóanyag. Az erre vonatkozó információt a "Gyógyszerek" menüpontra kattintva megnyíló "Gyógyszerek - keresés" oldalon a "Helyettesíthetőségi vizsgálat" bejelölésével vagy a "Gyógyszer adatai" oldalon a "Helyettesíthetőségi vizsgálat" linkre kattintva találja. A Dr.Info rendszere csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által jóváhagyott helyettesítéseket listázza.
 
Jogi nyilatkozat  |  Adatkezelés © eVisit Kft. Utolsó frissítés időpontja: 2017. május 17.