Asztma

Az asztma a tüdő légútjainak betegsége

Nem mindenki allergiás, aki asztmás, és nem mindenki asztmás, aki allergiás.
Tény azonban, hogy a két tünetegyüttes sokszor együtt fordul elő. Az asztma a légutak hosszantartó (krónikus) gyulladásos betegsége, melynek következtében asztmás rohamok jelentkeznek. A köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járó epizódok főként éjszaka vagy kora reggel jelentkeznek. Ezen tünetek nem mindenkinél jelentkeznek egyszerre. Az enyhe asztmás tünetek általában gyakoribbak, amelyeket azonban kezelni kell annak érdekében, hogy elkerülhesse a súlyosabb tünetek kifejlődését. Gyermekekben a környezeti allergén mennyisége fontos kockázati tényező, de az asztma kialakulásában az allergén környezet speciális oki szerepe már nem egyértelmű. Kialakult allergiás asztmában ugyanakkor a lakáson belüli (atkák, csótány, állati szőrök, penészgombák, toll) és lakáson kívüli allergének (pollenek, penészgombák) fontos tényezők. Az asztma előfordulása vidéki környezetben élő gyermekek között kisebb, mint a városban felnövők között.

El kell távolítani mindent, ami rohamot provokálhat

Ilyen tényező lehet a pollenek, házipor, penészgomba-spórák, állati szőrök, éte-lek, kemikáliák, por, fertőzések: influenza, meghűlés, vírusok, melléküreggyulladások, fizikai aktivitás, hideg, hőmérsékletváltozás, dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése (aszpirin, ibuprofen, beta-blokkolók, stb.)

Másképpen kezeljük-e ha az asztma allergiához társul?

A két betegség hasonló jellegzetességei arra utalnak, hogy tüneteik hatással lehetnek egymásra. Ismert tény, hogy az asztmával együtt előforduló allergiás nátha gyengébb asztmakontrollt eredményez, ugyanakkor az allergiás nátha kezelése, tüneteinek visszaszorítása csökkenti az asztmás tüneteket. A leukotriének kulcsszerepet játszanak mind a felső, mind az alsó légutak gyulladásos folyamataiban. A leukotrién receptor-antagonisták mind az asztma, mind az allergiás nátha tüneteit egyszerre enyhíthetik.
• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
 
Jogi nyilatkozat © eVisit Zrt. Utolsó frissítés időpontja: 2018. november 7.