Csontritkulás

csontritkulas A csontszövetet szerves és szervetlen állomány alkotja, ez biztosítja a csontok szilárdságát és rugalmasságát. A legfontosabb szervetlen alkotórész a kalcium, amely szervezetünkben leginkább a csontokba épül be. A kalcium felszívódásához és a csontokba való beépüléséhez D-vitamin is szükséges. Feladata, hogy szabályozza a szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjét. A D-vitamin a táplálékkal bekerülő kalcium felszívódását fokozza, elősegíti annak beépülését a csontokba és befolyásolja a vese ásványianyag-visszaszívó képességét is.

A szerves állományt a csontépítő sejtek termelik. A csontbontó sejtek az elöregedett csontállományt bontják le. A csontépítés-csontbontás egy időben zajló, természetes, állandó folyamat. Ennek köszönhető a csontok megújulása.

Ha túl sok régi csontszövetet bont le a szervezet anélkül, hogy megfelelő mennyiségű új csontszövetet képezne, csontritkulás léphet fel. A csonttömeg általános csökkenésének oka lehet, hogy a csontbontó sejtek tevékenysége meghaladja a csontépítés mértékét. Ez a csontok minőségének romlásához, erejének csökkenéséhez, végső soron pedig a csont törékenységéhez és a csonttörésekre való nagyobb hajlamhoz vezet.

A menopauza kezdetén kialakuló ösztrogénhiány hatására nagyobb számban keletkeznek csontbontó sejtek. Ráadásul, a hormonhiány e sejtek élettartamát is meghosszabbítja. A csontozat tömegének folyamatos fogyatkozása miatt csontritkulás alakulhat ki.

Mivel a csontvesztés nem látható és nem érezhető, a csontritkulás anélkül is kialakulhat, hogy tudomásunk lenne róla. Megfelelő kalciumbevitellel, rendszeres mozgással, tornával csontjaink egészségét sokáig megőrizhetjük. Előfordulhat azonban, hogy mindez már nem elegendő, ilyenkor gyógyszeres terápiára is szükség lehet.

Az ideális kezelési mód gátolja a csontszövet lebontását és serkenti újjáépítését, más szóval a csontképződés javára módosítja a csontátépülés egyensúlyát. Ezek révén csökkenti a csonttörés kockázatát mind a gerincen, mind a csípőtájon, amelyek bekövetkezését leginkább megszenvedik a betegek.
• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
A gyógyszerek árát a www.drinfo.eum.hu oldalon megtalálhatja.
Az oldalon a gyógyszerek bruttó ára, továbbá tb-támogatás esetén
a támogatás összege és a támogatás összegével csökkentett fogyasztói ár, azaz a térítési díj is megtalálható. További információként feltüntették, hogy az adott gyógyszer adható-e eü. tér. köt. vagy eü. 100%-os támogatással, és hogy ilyenkor mennyi a beteg által fizetendő díj.
A www.drinfo.eum.hu rendszere nyilvántartja egy adott gyógyszer helyettesíthetőségét. Ezzel a szolgáltatással megtudhatja, hogy egy adott gyógyszert kiválasztva mely más gyógyszer(ek)ben van ugyanolyan és ugyanannyi hatóanyag. Az erre vonatkozó információt a "Gyógyszerek" menüpontra kattintva megnyíló "Gyógyszerek - keresés" oldalon a "Helyettesíthetőségi vizsgálat" bejelölésével vagy a "Gyógyszer adatai" oldalon a "Helyettesíthetőségi vizsgálat" linkre kattintva találja. A Dr.Info rendszere csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által jóváhagyott helyettesítéseket listázza.
 
Jogi nyilatkozat  |  Adatkezelés © eVisit Kft. Utolsó frissítés időpontja: 2017. május 17.