Általános tudnivalók
a cukorbetegségről

diabetesz_1

A szervezetben található sejtek legfőbb energiaforrása a glükóz, ami szőlőcukor. Ennek egy része a táplálkozást követően a beleken keresztül szívódik fel a szervezetben, a másik pedig a máj által kerül előállításra. A vércukorszint szabályozásáért a hasnyálmirigy által termelt inzulin felelős. Amikor az inzulintermeléssel kapcsolatos probléma lép fel, azt nevezzük cukorbetegségnek.

1-es típusú diabétesz

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében ez a szabályozás teljesen felborul (a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása következtében az inzulin termelés teljesen meg is szűnhet) és a cukor ahelyett, hogy bejutna a sejtekbe, felhalmozódik a vérben (ezért végzik a vércukorszint mérését pl. vérből). A sejtek, mivel nem jutnak közvetlenül felhasználható cukorhoz, azt fehérjékből és zsírokból nyerik ki, ez azonban megterhelő a szervezetnek ugyanis ennek „mellékhatása” a nagy mennyiségű folyadékvesztés, a gyakori vizelet, a fogyás és a szomjúság. Az 1-es típusú diabétesz esetében a kiváltó okok mibenlétében a szakirodalom jelenleg nem ért egyet (pl. genetikai hajlam, vírusok, autoimmun eredet). Ezt a betegséget inzulin pótlásával lehet kezelni.

2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú diabétesz jellemzően 30 éves kor felett jelentkezik, de sajnos mostanra elhízott gyerekeknél is megfigyelhető. Mivel a működési mechanizmusa más (van inzulin, de nem elég vagy valamilyen okból kifolyólag a meglévő inzulin nem tud kapcsolódni a sejtekhez így nem tudja segíteni a cukor sejtekbe jutását, ezt hívja a szakirodalom inzulinrezisztenciának), a tünetei is eltérők: az első időszakban jellemzően gyakori szomjúságérzet és vizelet ürítés formájában jelentkezik (a felesleges cukor így távozik a szervezetből). A vízveszteség vezet oda, hogy a szövetek (így a szemlencse) víztartalma is csökken, ami befolyásolja a látást. A sebek lassú gyógyulásának valamint a könnyen elkapott fertőzéseknek hátterében pedig az áll, hogy legyengül az immunrendszer. A 2-es típusú diabéteszre jellemző még, hogy bőrelváltozást eredményez főleg a hajlatokban: egy sötét, bársonyos bőrfelület alakul ki.

Vannak jellemző rizikótényezők, amelyek elősegítik a kialakulását: elhízás, magas vérnyomás, más cukorbeteg a családan, életkor (45+, de ez főleg az életvitel minőségével (sportolás elmaradása) függ össze), csökkent glükóztolerancia.

A gyógyítás módja a megfelelő étrend és mozgás mellett sok esetben gyógyszeres terápia.

• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
A gyógyszerek árát a www.drinfo.eum.hu oldalon megtalálhatja.
Az oldalon a gyógyszerek bruttó ára, továbbá tb-támogatás esetén
a támogatás összege és a támogatás összegével csökkentett fogyasztói ár, azaz a térítési díj is megtalálható. További információként feltüntették, hogy az adott gyógyszer adható-e eü. tér. köt. vagy eü. 100%-os támogatással, és hogy ilyenkor mennyi a beteg által fizetendő díj.
A www.drinfo.eum.hu rendszere nyilvántartja egy adott gyógyszer helyettesíthetőségét. Ezzel a szolgáltatással megtudhatja, hogy egy adott gyógyszert kiválasztva mely más gyógyszer(ek)ben van ugyanolyan és ugyanannyi hatóanyag. Az erre vonatkozó információt a "Gyógyszerek" menüpontra kattintva megnyíló "Gyógyszerek - keresés" oldalon a "Helyettesíthetőségi vizsgálat" bejelölésével vagy a "Gyógyszer adatai" oldalon a "Helyettesíthetőségi vizsgálat" linkre kattintva találja. A Dr.Info rendszere csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által jóváhagyott helyettesítéseket listázza.
 
Jogi nyilatkozat  |  Adatkezelés © eVisit Kft. Utolsó frissítés időpontja: 2017. május 17.