Az egészséges táplálkozás alapjai |
Az élelmiszerek egy részének nagyon magas a kalóriatartalma, másoknak kevésbé. Az előbbiek valóságos kalóriabombák, az utób-biak nem. A testsúly „kézben” tartásához kerülni, vagy legalább mérsékelni kell azokat az élelmiszereket, amelyek gazdagok:
- zsírokban (telített zsírsavakban, transz-zsírsavakban, koleszterinben)
- hozzáadott cukorban(ezt kerülni érdemes!)
- hozzáadott sóban.
Mindezek mellett csak mértékletesen fogyasszon alkoholt, alkohol tartalmú italt.
Egyszeruen szólva, legyen kiegyensúlyozott az étrend!
Táplálékpiramis
Az okos választás a táplálkozásban is fontos. Az egészséges étrend összeállításához könnyen érthető, jól áttekinthető útmutatást kaphat a táplálékpiramisokból. Az ábécé betukből, a táplálékpiramis élelmiszercsoportokból áll össze. Az egészséges étrend összeállításá-nál a lényeg: nincsenek jó vagy rossz ételek, az számít, hogy miből mennyit, és milyen gyakran fogyaszt. Ennek megfelelően három fontos üzenetet közvetít:
✔ változatosság: a táplálékpiramis többféle élelmiszercsoportból épül fel, ami azt jelenti, hogy egyetlen élelmiszer nem biztosíthatja az összes szükséges tápanyagot
✔ mértékletesség: a táplálékpiramist nem azonos méretű egységek építik fel. Ez arra utal, hogy nem minden élelmiszercsoport egyforma értékű. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek értékesebbek, és vannak olyanok, amelyek kevésbé. Ez utóbbiak közé tartoznak a zsírok és cukrok. Ezért jobb, ha kevesebbet fogyaszt belőlük!
✔ egyensúly: csak akkor építhet szilárd piramist az építőkövekből, ha ügyel az arányokra, és étrendje minden élelmiszercsoportból megfelelő mennyiséget tartalmaz. Egy építkezésnél figyelni kell, hogy kiegyensúlyozza az építőköveket.
A táplálkozásban is így lesz kiegyensúlyozott az étrendje!
Az egészséges táplálkozás mindenki számára fontos, de különösen fontos a cukorbetegeknek. Ha jól szeretné kezelni a cukorbetegségét, akkor az alábbiakra ügyeljen:
✔ különféle élelmiszerekből megfelelő mennyiséget egyen
- nem csak a megfelelő típusú ételek fogyasztása fontos, hanem azt a megfelelő mennyiségben is egye, vagyis mennyiségi korlátozásokra is szükség lehet
- például, egy közepes alma (akkora, mint egy kis ököl) körülbelül 15 gramm szénhidráttal rendelkezik. Egy nagyobb alma már 30 gramm szénhidrátot is tartalmazhat. Ez nagy különbség!
✔ rendszeresen táplálkozzon:
- napi öt-hatszori étkezés esetén 2,5–3 óránként kisebb mennyiségeket fogyaszthat(ez ajánlott!)
- napi háromszori étkezés esetén, az étkezési időpontok között minimum 4 óra várakozási idő javasolt (de jobb ha kevesebbet öt-hatszori étkezés során fogyaszt el)
- az étkezését össze kell illeszteni a fizikai aktivitásával (ha kevesebbet mozog, kevesebbet is egyen)
- kevesebb olyan élelmiszert ehet, melynek magas a kalória-, koleszterin-, és zsírtartalma
✔ A cukorbetegségben a jó öngondoskodás/önmenedzselés azt jelenti, hogy:
- követi az étkezési javaslatokat/terveket
- aktív (tehát az eddiginél, önmagához képest több fizikai aktivitást végez). Fizikai aktivitásnak minősül az is, ha a ház körül sétál, és fokozatosan egyre többet tud sétálni, vagy ülő helyzetben a kéz és láb aktív mozgatásával tudatos testgyakorlatokat végez(pl. gyógytornász utasításait követve).
- és figyelembe veszi a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek előírásait.
✔ Milyen a jó étkezési terv?
- tartalmazza a legkülönbözőbb élelmiszereket, hogy minden szükséges tápanyagból kapjon a szervezete (főleg egészséges ételek fogyasztása)
- szerepeljen benne több kedvenc étele, hogy élvezze is azt, amit eszik
- legyen könnyen követhető, egyszerű, de tartalmazzon rendszert, amit rövidebb idő alatt el tud sajátítani
Mielőtt hozzálát napi étkezési szokásainak megváltoztatásához, javításához, javasoljuk, hogy írja le, rögzítse a jelenlegi étkezési szokásainak megfelelő étrendet. |
|
|