Digitális egészségügy Magyarországon

Rengeteg kifejezés kavarog a világban mostanában az egészségügy reformja kapcsán. Az egyik irányzat a digitális egészségügyé. De mit jelent ez? Mit jelent az ehealth, mint kifejezés? Mit takar az e(lektronikus) egészségügy? Mire jók az egyes, telefonra letölthető applikációk?

A digitális fejlődés elérte az egészségügy területét is, minél fejlettebb eszközökkel dolgozik az orvostudomány, annál gyorsabb lesz az információ áramlás, annál precízebb, pontosabb lesz az ellátás.

Digitális eszközök

Először csak azt vettük észre, hogy a higannyal működő lázmérőket kivonták a forgalomból és megjelentek helyettük a digitálisak, de most már van digitális vérnyomásmérő eszköz, ami gyorsan és pontosan mutatja meg az eredményt akár a konyhai széken ülve is, nem szükséges elmenni az orvoshoz, hogy ő pumpálja fel a karszorítót és hallgassa meg a szívdobogásunkat sztetoszkóppal. Mára már elérhetőek az aktivitást mérő karkötők, amik számolják a megtett kilométereket, az okos órák, amik az időn kívül megmutatják az aktuális pulzust, sőt elemzést készítenek róla, akár napokra, hetekre visszamenőleg, amik mérik a vérnyomást, és jeleznek, ha az kritikus szintet ér el. Léteznek már kifejezetten egyes betegségcsoportokhoz (pl. cukorbetegség) tartozó eszközök, melyek meggyorsítják az egyes mérési folyamatokat. Vagy itt vannak az öregedéshez tartozó támogató megoldások is. Elég, ha azokra az eszközökre gondolunk, melyek szintén testen hordhatóak és a hirtelen gyorsulást (ami egy elesés következménye lehet) érzékelve riasztást adnak le a hozzátartozóknak vagy a mentőknek.

Szoftveres támogatás

Az eszközök mellett van rengeteg megoldás, amit applikációként, telefonra fejlesztettek: egészségnaplók, menstruációs appok, étrendfigyelők. Millió és egy lehetőség, amit használva "könnyebb" egészségesen élni. Feltéve persze, hogy valaki nyitott az újdonságokra.

Online megoldások

A mindennapokban szintén sokat segíthet, ha a releváns egészségügyi információ elérhető online formában. Akár tematikus - egyes betegségekkel foglalkozó - weboldalakon, akár valamilyen népegészségügyi program keretében. Hasznos lehet, ha az orvosi rendelések időpontja az interneten könnyen és gyorsan fellelhető, ha a szakorvosról, aki ellát minket, olvashatunk a kezelés előtt néhány sort, vagy megismerhetjük az önéletrajzát, a tapasztalatait. Külföldön több helyen létezik már "online rendelés", amely esetében nem kell a váróterembe elmennie a páciensnek, hanem időpont alapján, az otthonából veheti fel orvosával a kapcsolatot. Nyilván ez speciális kezelések esetében alkalmazható, fogat húzatni továbbra sem lehet internetet át.
• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
 
Jogi nyilatkozat © eVisit Zrt. Utolsó frissítés időpontja: 2018. november 7.