Információk a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltásról

A napokban elhunyt gimnazista fiú tragédiája ismét felhívja a figyelmet a fertőző gennyes agyhártyagyulladás rendkívül súlyos veszélyeire. Szomorú, hogy egy gyermeknek meg kell halnia ahhoz, hogy a betegség egy időre ismét a laikus közönség érdeklődésének fókuszába kerüljön.
A meningococcus nevű baktérium okozta súlyos, rendkívül gyors lefolyású megbetegedés (vérmérgezés, agyhártyagyulladás) Magyarországon ritkán, évente mintegy 40-50 esetben fordul elő. A betegség leggyakrabban csecsemőket támad meg (az esetek mintegy kétharmadában), de a 15-24 éves fiatalok is a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak.

A kórokozó baktériumnak öt olyan alcsoportja ismert, amelyek mindegyike hasonlóan súlyos fertőzést képes okozni, ezeket A,B,C,W, és Y betűvel jelölik. A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó. Az "A" típus kizárólag Észak- és Közép-Afrikában okoz járványokat, a többi négy csoport pedig változó gyakorisággal fordul elő Európában és Észak-Amerikában. Magyarországon eddig elsősorban a B és a C csoport okozott betegséget, de felbukkant már a W és az Y szerotípus is. A múlt évben 36 eset került bejelentésre, ennek háromnegyede B csoportú volt. Kilenc beteget veszítettünk el, a halálozás tehát 25% volt, ami nemzetközi mértékkel mérve igen magasnak mondható (az európai átlag 10% alatt van). Ebben az évben az előzetes adatok szerint már 47 bejelentett esetnél járunk.

A meningococcus baktérium nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához gyakori ismételt kontaktus szükséges. (pl. csókolózás, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás). A baktériumot az egészséges populáció mintegy 10%-a tünetmentesen hordozza a torokflórájában. Bizonyos esetekben a baktérium áttöri a garatnyálkahártya természetes védőrétegét és a véráramba hatolva elárasztja a szervezetet. Így nemcsak az agyhártyán okoz gennyes gyulladást, de a véráram fertőzését, szepszist előidézve a szervekben szöveti bevérzésekhez, elhalásokhoz, ú.n. sok szervi elégtelenséghez, és akár néhány óra alatt feltartóztathatatlanul tragikus kimenethez vezet. A kórkép progressziójára jellemző, hogy a legelső, általában jellegtelen, influenza-szerű tünetek fellépése és a halál beállta között gyakran nem telik el 24 óra.

A diagnózis gyors megállapítása a beteg élete szempontjából döntő jelentőségű. Felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél a tünetek felső légúti fertőzés, magas, nem csillapodó láz, végtag- és gerincfájdalom, heves fejfájás, hányás, levertség képében indulnak. Rövidesen fokozódó idegrendszeri tünetek, görcsök, esetleg aluszékonyság, tudatzavar jelentkezik. Ezeket a tüneteket az. ún. meningeális izgalmi jelek, például tarkómerevség is kísérhetik. Csecsemőknél a tünetek bizonytalanabbak, láz, nyugtalanság, vagy éppen feltűnő aluszékonyság, ismétlődő hányás, táplálhatatlanság, magas felhangú, visító sírás hívják fel a figyelmet a betegségre. A meningococcus fertőzés gyanúját az elszórtan megjelenő, nyomásra nem halványuló pontszerű, vagy foltos kiütések, ún. bőrvérzések egyértelműen jelzik. Az első ellátó orvos felelőssége ilyenkor óriási, az első észlelés során azonnal beadott antibiotikum injekció és a késlekedés nélküli intenzív osztályra irányítás a beteg életét mentheti meg.

A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, és forgalomban van a W és Y csoportok ellen is védettséget biztosító négy komponensű

A fertőzés emelkedő kockázata miatt a serdülők és fiatal felnőttek oltása szintén rendkívül fontos. Ebben az életkorban a hasonló korúak szoros, összezárt közössége a fertőzés szempontjából fokozott rizikót jelent (bentlakásos iskolák, kollégiumok, zsúfolt szórakozóhelyek, táborok, fesztiválok). Serdülők számára a meningococcus-B elleni védőoltás mellett már a négy komponensű, több alcsoport ellen, (így a C csoport ellen is) védettséget kínáló vakcina választását javasoljuk.

A védőoltásokkal megszerezhető védettség mindenkiben olyan erős és tartós, amilyent a beoltott egyén saját szervezete kialakítani képes, hiszen ebben az esetben ú.n. aktív immunizációról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy a kórokozónak az immunválaszért felelős részecskéjét juttatjuk a szervezetbe a védőoltással és a szervezet önmaga fog ellene védettséget kialakítani. Hangsúlyozni kell, hogy egyetlen védőoltással sem lehet 100%-os védettséget garantálni, de hazánkban még nem kezeltek egyetlen olyan beteget sem meningococcus okozta gennyes agyhártyagyulladással, aki előzetesen védőoltásban részesült.

Kétéves életkorig a C típus elleni védőoltás ára államilag részben támogatott. Sajtóhírek szerint ez a vakcina a jövő évtől a két év alattiak számára térítésmentesen elérhetővé válik. Sajnos a nálunk leggyakrabban fertőzést okozó B típus elleni oltóanyagot a társadalombiztosítás nem támogatja, meglehetősen borsos ára pedig sok család számára nem teszi lehetővé a vakcina megvásárlását (egy csecsemő számára szükséges teljes oltási sorozat ára meghaladja a százezer forintot). Számos önkormányzat azonban helyi költségvetésből térítésmentesen elérhetővé teszi az önkéntesen választható védőoltásokat, így ezt is.

Kétéves kor felett a hazánkban forgalomban lévő meningococcus elleni vakcinák orvosi vény ellenében a megközelítőleg az alábbi árakon szerezhetők be a gyógyszertárakban:

MenC ellen: NeisVacC, Menjugate 7- 8000 Ft
MenACWY ellen: Menveo, Nimenrix 12-13000 Ft
MenB ellen: Bexsero 28-30000 Ft

A megvásárolt vakcinákat beadásukig hűtőszekrényben kell tárolni! Gyermeke(i) egyéni meningococcus elleni oltási tervét és a védőoltással kapcsolatos teendőket beszélje meg gyermekorvosával!

Dr. Kovács Ákos

gyermekorvosával

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tudományos-szakmai munkacsoportjának vezetője
• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
 
Jogi nyilatkozat © eVisit Zrt. Utolsó frissítés időpontja: 2018. november 7.