Onkológiai hányáscsillapítás

A kemoterápiával kapcsolatban a betegek leginkább a hányástól, a rosszulléttől félnek. Azonban nemcsak a kemoterápia, hanem az alapbetegség is okozhat ilyen panaszokat, valamint jelezheti a szervezet elektrolit-háztartásának felborulását.

A hányinger, a hányás kialakulása függ a kemoterápia során alkalmazott hatóanyagtól, a kezelés sorszámától. Fontos tudni, hogy aki szinte „várja” a hányást, annál meg is jelenik.

A hányás felléphet pavlovi feltételes reflexként: már a kezelőintézetre gondolás vagy az ottani szagok, látvány is kiválthatják, mivel visszaidéződik a korábbi emlék, amikor a kemoterápia során hányás lépett fel. Ez folyamatosan generalizálódik, egyre több kiváltó tényező okozhat hányingert. A betegnek szinte mindenről a kezelés és a hányás jut eszébe, például, ha csak arra a közlekedési eszközre gondol, amivel a kezelésre szokott utazni.

Gyógyszeres hányáscsillapítás

A hányáscsillapítót a kezelést végző klinikai onkológustól vagy radioterapeutától kapja a beteg – a háziorvos ezt nem írhatja fel. A kemoterápiás kezelés után a kezelőintézetet elhagyva a betegnél kell legyen a gyógyszer (nem a recept), mert a nem intézeti gyógyszertárak nem biztos, hogy tartanak ilyet. Ezek a gyógyszerek a betegek számára ingyenesek.

Arra az esetre, ha nyelési nehezítettsége van vagy nagyon sokat hány a beteg, létezik kúp, illetve szájban diszpergálódó forma is. Kórházi körülmények között vénásan beadható gyógyszerekkel csillapítható a hányinger.

Nem gyógyszeres lehetőségek

Szorongó vagy depressziós páciens esetén gyakoribb, súlyosabb lehet a hányinger, hányás. Pszichoterápiás segítséggel tisztázhatóak a félelem okai, csökkenthető a szorongás. Érdemes relaxációs módszereket alkalmazni (autogén tréning, progresszív relaxáció stb.).

A sportnak indirekt pozitív hatása van: a beteg jobb testi-lelki állapotba kerül általa, és a kezelés mellékhatásai kevésbé jelentkeznek. Nem javasoltak a szívet megterhelő sportok, ugyanakkor a jóga típusú mozgás (meditatív jellegű, lassú) a lelki egyensúlyt is segíti helyreállítani.
• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
 
Jogi nyilatkozat © eVisit Zrt. Utolsó frissítés időpontja: 2018. november 7.