Gyomorégés

A gyomorégésről

A szegycsont mögötti, néha torokba, karba kisugárzó, égő érzés éhgyomorra vagy az étkezés után is jelentkezhet. Többnyire gyomornedv túltermelődés, más néven savtúltengés okozza. A megnőtt savtartalom a gyomor nyálkahártyáját nem bántja, de ha a savas gyomornedv a nyelőcsőbe jut, akkor kellemetlen, maró fájdalmat okoz a mellkasban és a has felső részén. Ez a gastroesophagealis reflux betegség. Reflux-betegség esetén ez a záróizom elégtelenül működik, így a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe (regurgitáció). Amennyiben a visszaáramlás tartósan fennáll, a savas gyomortartalom izgatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ezzel égő, maró érzést okoz. Általában a betegség enyhe lefolyású, de ritkán a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladásához, sőt kezelés nélkül annak kifekélyesedéséhez is vezethet.

Várandósoknál gyakori a gyomorégés

Gyakran fordul elő gyomorégés várandós nők esetében is, mivel a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a hasi szervekre. Ráadásul a hormonok ellazítják a gyomor és nyelőcső közötti záró izomgyűrűt. A két jelenség együttes hatására kevés gyomorsav gyomorsav juthat fel a nyelőcsőbe, ez okozza az égető érzést. Gyomorégés előfordulhat savhiányos állapotban is. A fájdalom a gyomorsavtartalom erjedési zavara során létrejövő tej-, ecet- vagy propionsav miatt jelentkezik.

Mi okoz gyomorégést

Különösen a stressz, a rendszertelen étkezés, a túlzott kávé, alkohol vagy szénsavas üdítők kellemetlen velejárója. Ám ez nemcsak a túlhajszolt, stresszes életmódot folytató menedzserek betegsége, hanem szinte minden második ember szenved a kellemetlen panaszoktól. Sokaknál az őszi-téli időjárás is kiválthatja a panaszokat, de a tudomány mai állása szerint a genetikai tényezők is szerepet játszanak a kellemetlen panaszok kialakulásában. A tartós stressz, a pszichés zavarok, az érzelmi labilitás szintén fokozott savelválasztást indukálhat. A köztudatban savkötőként ismert tej is gyakran okoz gyomorégést. Kimutatták, hogy a tej nagy fehérje- és kalciumtartalma miatt lényegesen több gyomorsavat szabadít fel, mint amennyit megköt.

Hogyan szüntethető meg?

A gyomorégést a kiváltó októl függetlenül végül is a fokozott savtermelés okozza. A gyógyszerek vagy közömbösítik a gyomorsavat vagy gátolják a savtermelést, azaz csak a tünetek szüntetik meg, de az alapproblémát nem gyógyítják. A gyomorégés mérséklésének elengedhetetlen feltétele az életmódbeli változtatás!
• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
 
Jogi nyilatkozat © eVisit Zrt. Utolsó frissítés időpontja: 2018. november 7.