Sclerosis multiplex

Mi az a sclerosis multiplex ?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszert érintő autoimmun krónikus gyulladásos betegség. A szervezet kóros, maga ellen irányuló immunreakciója következtében az agyban és a gerincvelőben az idegsejteknyúlványokat borító velőshüvely roncsolódik, így az idegrost lassabban vagy egyáltalán nem vezeti az ingerületet. Az idegrendszer sok helyén (multiplexen) alakulnak ki kicsiny, kemény, hegszövetből álló, úgynevezett szklerotikus gócok, ezek lokalizációjától függ, milyen idegrendszeri tünetek lépnek fel a betegnél.
Két fő formája ismert: a visszaesésekkel-javulásokkal jellemezhető relapszáló-remittáló típus (az idegrendszeri tünetekkel járó epizódok közti időszak tünetmentes) és a krónikus progresszív típus (a tünetek folyamatos, fokozatos romlása észlelhető). Az első forma idővel átalakulhat másodlagos progresszívvá.

Mitől jön létre?

A sclerosis multiplex kialakulásában szerepet játszhatnak környezeti jellemzők (például az északi országokban gyakrabban fordul elő), esetleg örökletes hajlam, valamint vírusfertőzés (ami a szervezet immunrendszerét befolyásolja). Főként fiatal felnőttkorban kezdődik, 20–50 év között.
Különböző tényezők befolyásolhatják (kiemelkedően a stressz, valamint az időjárási frontok, fájdalom, betegségek, és bármi, ami a szervezet egyensúlyát megbolygatja). Ha megrázkódtatás éri a sclerosis multiplexes beteget, a szervezete az idegrendszeri tüneteinek súlyosbodásával, esetleg új tünet jelentkezésével reagál.

Tünetek, panaszok

A beteg életében az első tünetek hirtelen jelennek meg, majd néhány napon, héten belül megszűnnek. A diagnózis több, időben és térben elkülönülő, neurológiai tünetekkel járó epizód, illetve góc kimutatásával állítható fel.
Fáradékonyság (testi-szellemi): a beteget képtelenné teheti önmaga ellátására is, ez a leggyakoribb panaszok egyike.
Látászavar: a homályos látástól a teljes látásvesztésig terjedhet inkább az egyik, ritkán mindkét szemen, felléphet kettőslátás, szemtekerezgés.
Érzészavar: zsibbadás, bizsergés vagy érzéskiesés a test egy részén, általában aszimmetrikusan.
A mozgatórendszer zavarai: járáskor a lábak elnehezülnek, a mozdulatok meglassulnak, a lépcsőn járás fárasztó. Csökken az izomerő, az izomtónus kórosan fokozódik. Izom- és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek.
Mozgáskoordinációs problémák: forgó jellegű szédülés, egyensúlyvesztés, koordinációs zavarok. Beszédzavar: lelassul, érthetetlenné válik, megváltozik a ritmusa, nyelési nehézségek jelentkeznek. Vizelési zavarok: hólyagürítési zavar, parancsoló vizelési inger, később az ürítési kontroll teljesen eltűnhet, ami húgyúti fertőzésekhez vezethet.
Szexuális zavarok: impotencia, csökkent szexuális érzékenység, akaratlan izomfeszülés.
Pszichés, mentális zavarok: depresszió, csökkent önbecsülés, demoralizáltság, a rövid távú emlékezet és a koncentrációs képesség gyengül.

Panaszait beszélje meg kezelőorvosával, és kérdezzen rá a legújabb kezelési lehetőségekre!

SM centrumok

• Asztma, allergia

• Csontritkulás

• Depresszió

• Bipoláris betegség

• D-vitamin és depresszió

• Érszűkület

• Magas vérnyomás

• Refluxbetegség
 
Jogi nyilatkozat  |  Adatkezelés © eVisit Kft. Utolsó frissítés időpontja: 2018. április 4.